Laatste projectnieuws

 • IWACA-TECH

  IWACA-TECH | Afronding van het project

  10 jan. 2019

  Bom dia!

  In de kerstvakantie zijn we per ‘chappa’, wat het openbaar vervoer van Mozambique is, naar het noorden afgereisd. De chappa is een Toyota busje waar normaal 8 man in past maar dat is niet hoe het hier gaat. Ons record was met 26 man in 1 busje. Dit was een hele ervaring, enorm benauwd maar wel een goedkope manier van reizen!

 • IWACA-TECH

  IWACA-TECH | Water kwaliteit en evaluatie

  11 dec. 2018

  Bom dia,

  De afgelopen twee weken stonden in het thema van onder andere waterkwaliteit. Onze expert op dit gebied is Jessie-Lynn van Egmond. Zij studeert Environmental Engineering en houdt ze zich bezig met de analyse van waterkwaliteit van irrigatiewater en grondwater.

 • IWACA-TECH

  IWACA-TECH | Update 1

  25 nov. 2018

  Bom dia, We zijn inmiddels al 2 weken in het mooie Mozambique, Xinavane waar we verblijven op de suikerrietplantage van het bedrijf Tongaat.

  Samen met verschillende Mozambikaanse studenten focussen wij ons op het verhogen van de water productiviteit. Dit doen wij door verschillende thema’s te behandelen; grondwater, irrigatie praktijken, water kwaliteit, verdamping, remote sensing en hydraulische infrastructuur.

IWACA-TECH

IWACA-TECH gaat over het verbeteren van de efficiëntie van watergebruik in irrigatiesystemen met behulp van geavanceerde remote sensing-technologie en grondobservaties.

Een suikerriet boerderij in Xinavane, Mozambique heeft verschillende opbrengsten in hun gewassen. Soms is de oorzaak van deze variatie onduidelijk. Dit verschil in opbrengst wordt gebruikt als het focuspunt van dit multidisciplinaire project. Uiteindelijk is het doel om de waterproductiviteit te verhogen en te achterhalen welke mogelijke hydrologische oorzaken de opbrengst beïnvloeden en mogelijk verantwoordelijk zijn voor dit contrast.

Met een team van 6 studenten hebben we de uitdaging aangenomen en zijn op weg naar Mozambique op 11 november tot half januari 2019. Het project is onderverdeeld in 6 thema's: grondwater, verdamping, irrigatiepraktijken, water- en bodemkwaliteit, teledetectie en hydraulische infrastructuur . De thema's zijn zeer divers maar komen overeen met de verschillende studierichtingen, variërend van Watermanagement, Environmental Engineering en Geoscience en Remote Sensing. Het combineren van de resultaten van de thema's zou uiteindelijk moeten resulteren in een toename van de waterproductiviteit op de plantage.

Terwijl we dit een succesvol project maken, werken we niet alleen. In samenwerking met de Eduardo Mondlane University in Maputo zullen verschillende studenten ons bij deze ervaring vergezellen om kennis te delen en met ons samen te werken in het veld.

Met de hulp van Students4Sustainability kan dit project worden gerealiseerd en daarom hartelijk dank voor uw steun namens team IWACA-TECH, Mozambique.