Laatste projectnieuws

 • Bambú Social 2.0

  Afsluiting Bambu Social 2.0

  18 feb. 2016

  Bambú Social is een organisatie met als doel het verbeteren van de woningsituatie in Nicaragua, door het delen van kennis over bamboe als een constructie materiaal. In 2014 is in El Rama een bamboe woning gebouwd dat dient als een experiment voor het bouwen met bamboe op een lokale, duurzame en kosten efficiënte manier. Met de informatie verkregen uit dit project is een design voor een sociale woning ontwikkeld. Die binnenkort op grotere schaal wordt gebouwd.

 • Bambú Social 2.0

  Update Bambu Social 2.0

  7 jan. 2016

  Het Bambú Social project is bijna halverwege en we willen alle donateurs graag op de hoogte brengen van onze ervaringen en vooruitgang. In de afgelopen zes weken hebben we het design en de constructie van het model huis geanalyseerd, daarnaast hebben verbeteringen toegevoegd aan het huidige ontwerp voor een sociale woning. We analyseren de constructie van het modelhuis op de verschillende verbindingen en de sterkte van het materiaal. Deze informatie gebruiken we voor het ontwerp van de sociale woning.  Ons doel is om een design te maken dat met lokale materialen en technieken gebouwd kan worden. Naast de technische aspecten besteden we ook aandacht aan de sociale aspecten die belangrijk zijn voor het ontwerpen van een sociale woning. We hebben onderzoek gedaan naar de huidige woningsituatie van de inwoners van El Rama door bij mensen op huisbezoek te gaan. Samen met de inwoners van El Rama bespraken we hun woonwensen voor de toekomst en de mogelijkheden die zij zien voor bamboe als bouwmateriaal.  

 • Bambú Social 2.0

  Update Bambu Social 2.0

  28 nov. 2015

  We zitten met het Bambú Social 2.0 team ondertussen al bijna een maand in Nicaragua, een goed moment om jullie een update te geven van onze ervaringen en de vooruitgang van het project.

Bambú Social 2.0

Bambú Social houdt zich sinds begin 2014 bezig met onderzoek naar lokale bouwmaterialen en bouwmogelijkheden in Nicaragua, met als resultaat het ontwerp en de bouw van een bamboe modelhuis ter plaatse. De focus hierbij ligt in het uitwisselen van kennis met de lokale bevolking, en het leren waarderen van bamboe als bouwmateriaal.

Een betaalbare, makkelijk te bouwen woning van goede kwaliteit die aanpasbaar is aan de verschillende wensen van de bewoners, dat is ons doel.

Bamboe

Bamboe is een sterk bouwmateriaal. Daarbij kan het lokaal geproduceerd worden, groeit het zeer snel, heeft het weinig voedingsstoffen nodig en helpt het de ontbossing van het regenwoud voorkomen. Ook gaat bamboe bodemerosie tegen en heeft het een hoge CO2 opname.

Nicaragua

Nicaragua is een van de armste landen in Centraal Amerika. Er bestaat een groot tekort aan woningen en de woningen die er zijn kennen veel kwalitatieve problemen. Dit maakt dat 78% van de bevolking dakloos is of in zeer slechte omstandigheden leeft.

Ons team

Wij zijn drie studenten van de TU Delft en Universiteit Leiden. Het komende half jaar zullen wij ons inzetten voor het project Bambú Social 2.0 in El Rama, Nicaragua.

Marie-Louise Greijmans - civiele techniek

Thomas Hebbink - bouwkunde

Sophie Hengeveld - bouwkunde, psychologie

Planning

Binnen zes maanden willen wij het ontwerp uitgewerkt en ter plaatse getest hebben. Daarnaast willen we een businessplan voor het prefabriceren van bamboe-elementen opstellen en dit alles vastleggen in een korte documentaire.

Website: www.bambusocial.com

Facebook: www.facebook.com/shortsightedarchitecture


Photo Gallery