Laatste projectnieuws

 • Aquaponics Cape Town

  Aquaponics Cape Town | Groenten planten!

  20 jan. 2019

  Zoals je misschien hebt gelezen in een van onze vorige berichten, gebruikt het Belhar Early Childhood Development Centre de eerste financiering om nieuwe kweekbedden te plaatsen. Deze uitbreiding is de eerste stap om het Aquaponic-systeem winstgevend te maken en een duurzame bron van inkomsten te creëren voor een betere omgeving voor de kinderen van het Centrum.

 • Aquaponics Cape Town

  Aquaponics Cape Town | Nieuwe energie

  10 jan. 2019

  Na een zomervakantie van drie weken verwelkomen we de kinderen graag weer in het Childhood Development Center! Veel nieuwe gezichten, nieuwe energie en tot nu toe een zeer goede start van 2019.

 • Aquaponics Cape Town

  Aquaponics Cape Town | Nieuwe installatie

  29 dec. 2018

  Zoals je misschien hebt gelezen in een van onze vorige berichten, gebruikt het Belhar Early Childhood Development Centre de eerste financiering om nieuwe kweekbedden te installeren. Deze uitbreiding is de eerste stap om het Aquaponic-systeem winstgevend te maken en een duurzame bron van inkomsten te creëren voor een betere omgeving voor de kinderen van het Centrum.

Aquaponics Cape Town

Kaapstad: Het probleem

Droogte is een enorm groot probleem voor de groeiende bevolking in Kaapstad, Zuid Afrika. Vooral de armere gemeenschappen in de “townships”, de buitenwijken van de havenstad waar tijdens de Apartheid enkel “niet-blanken” woonden, hebben te maken met waterschaarste. Daarbij zijn in deze townships vele bendes actief en samen met werkloosheid zorgt dit voor een onveilige omgeving, in het bijzonder voor kinderen.

Aquaponics: De oplossing

In samenwerking met de universiteit van Kaapstad, Cape Peninsula University of Technology, is er een project gestart bij een Community Centre in de township “Belhar”, vlakbij de wijk “Delft”. Dit Community Centre biedt onderdak aan bijna honderd kinderen uit de buurt, die even kunnen ontvluchten aan de soms verschrikkelijke thuissituatie.

De universiteit is daar een Aquaponics project gestart: een systeem dat met het excrement van vissen op ecologische wijze groenten kan verbouwen. Door dit systeem gaat er tot 90% minder water verloren in vergelijking met grondteelt en groeien de planten veel sneller, zodat er binnen 30 dagen al geoogst kan worden! Het hele Community Centre wordt bij het project betrokken: docenten laten kinderen zien hoe ze groenten verbouwen en de kinderen krijgen de kans zelf labels en verpakkingen te maken van groenten en potjes.

 

Het Community Centre: De toekomst

Op dit moment verkoopt het Community Centre de schamele oogst aan een ecologisch cateringsbedrijf, genaamd Pure Good Foods. In de toekomst, wanneer er genoeg geld is opgehaald en het systeem is uitgebreid, kan het opvangcentrum genoeg groenten en vis verkopen om het systeem draaiend te houden. De overige winst gaat naar het community centre zelf, zodat de kinderen nieuwe boeken en tekenmateriaal kunnen kopen. Hierdoor is dit project niet alleen op financieel gebied een waardevol: kinderen leren hoe ze groenten moeten verbouwen en de winst wordt gebruikt om de gemeenschap in Belhar te versterken. Zo kan het Community Centre nog meer kinderen een veilige omgeving bieden, en een voorsprong geven aan de kinderen uit een achterstandsbuurt.

 

Meer weten of op de hoogte blijven van het project? Ga dan naar onze website: https://www.beleafaquaponics.com .