Komende evenementen

S4S Nieuws

Clusterprojecten

Door partnerschappen met organisaties in ontwikkelingslanden is het mogelijk dat Students4Sustainability projecten kan aanbieden aan studenten. Deze projecten worden clusterprojecten genoemd, omdat ze als ‘follow-ups’ functioneren en daardoor de continuïteit van projecten kunnen waarborgen.

De clusterprojecten zijn opgezet als kaders die de studenten gedeeltelijk zelf nog moeten invullen. Hierdoor wordt de betrokkenheid met het project vergroot en kan het projectkader dienst doen voor meerdere jaren. Onder begeleiding van ons en een TU-medewerker zal de projectgroep zelfstandig moeten opereren in samenwerking met de partner en de lokale bevolking.


Kenya | Sustainable Rural Initiatives

In de zomer van 2013 is  een partnerschap opgericht met de NGO “Sustainable Rural Initiatives”(SRI) in West-Kenia. Deze stichting zet zich in voor de lokale bevolking op het gebied van duurzaamheid en allerlei aspecten van het dagelijks leven (http://www.srikenya.org/). Momenteel bestaan er in samenwerking met SRI clusterprojecten rond de waterproblematiek in de lokale gemeenschap. De projecten zijn opgezet als Bachelor Eindprojecten aan de faculteit Civiele Techniek met Prof. Dr. Ir. Luuk Rietveld, hoogleraar in Drinking Water and Urban Water Cycle Technology, als begeleider.


Nicaragua | Bambu Social 

Bambu social is sinds 2014 een S4S clusterproject in Nicaragua. Bambu Social is begonnen in El Rama, waar tot voorheen veel gebouwd werd met materialen die van ver weg moesten komen en niet geschikt waren voor het milieu waarin ze gebruikt werden. Bambu Social helpt de bevolking van Nicaragua door het verspreiden van kennis over het gebruik van lokale grondstoffen in de constructie van woningen voor de lokale bevolking.


Nepal | Shock Safe Nepal

Na de heftige aardbeving in Nepal in 2015 is een groot deel van de gebouwen en woningen gedeeltelijk verwoest. Door deze aardbeving is een deel van de bevolking hun woning kwijt geraakt of zijn in gevaarlijke gebouwen gaan wonen. De wederopbouw van verschillende dorpen in het land gaat heel langzaam. De goal van Shock Safe Nepal is het bouwen van betaalbare aardbevingsbestendige huizen. Shock Safe Nepal is een multidisciplinair project uitgevoerd door studenten van verschillende masterrichtingen van de TU Delft. 


India | Pirool Energy

Pirool Energy is een afval verwerking & hernieuwbare energi​​​​​​​e start-up. Pirool Energy gebruikt overbodige biomassa voor het produceren van energie en help daarmee tegelijkertijd de lokale bevolking met het garanderen van een vast maandelijks inkomen. Het team heeft in 2017 de fundering gelegd voor de eerste onderneming in Kuaon Himalayas, India. De onderneming richt zich op twee specifieke kwesties toepasbaar op de regio; een gebrek aan vast inkomen voor de families in deze afgelegen gebieden en de jaarlijkse bosbranden die van groot gevaar zijn voor de biodiversiteit en de lokale dorpen. Grotendeels worden deze branden veroorzaakt door afgevallen dennennaalden. Pirool energy gebruikt beide kwesties en produceert nu, met behulp van de lokale bevolking, bio-houtskoolbriketten. Deze briketten zijn een duurzamer alternatief dan de houtskoolbriketten die momenteel in restaurants in India wordt gebruikt. Op deze manier zorgt Pirool Energy voor schonere energie, een vaster inkomen en voor minder bosbranden! 


Vandaag de dag worden daar weer nieuwe projecten opgezet, om zo verder te bouwen aan een duurzame en gezonde toekomst voor de bevolking. Dit alles met kennis vanuit veschillende hoeken, zoals industrieel ontwerpen, technische bestuurskunde,  werktuigbouwkunde, bouwkunde, maar bijvoorbeeld ook electrotechniek.

Ben je geïnteresseerd in het doen van een clusterproject of wil je graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met projecten@students4sustainability.nl, wij horen graag van je!